Tiszteld önmagad, hogy tisztelhess másokat

A boldog, kiegyensúlyozott élet egyik alapfeltétele, hogy szeressük és tiszteljük önmagunkat, és ítélkezés nélkül tiszteljük a másik embert. Amennyiben egy helyzet vagy egy ember felett ítélkezel, akkor nem érted meg, mi történik valójában és ez frusztrációt okoz benned és az emberi kapcsolataidban egyaránt.

Ahhoz, hogy egy másik embert tudj tisztelni, ahhoz az kell, hogy elsőnek saját magadat tiszteld és szeresd! Sajnos, eddigi tapasztalataim alapján azt tudom kijelenteni, hogy a legtöbb embernek alacsony az önbecsülése, nem tiszteli és nem is szereti önmagát. Egyszer, amikor egy ügyfelemnek azt mondtam, hogy szeresse jobban önmagát, akkor azt kérdezte tőlem, hogy „azt hogyan kell Alexander?”. Megdöbbentem ezen a kérdésen, mert hihetetlen volt megtapasztalnom azt, hogy az emberek azt sem tudják, hogyan kell szeretni saját magukat. Ha nem szeretik saját magukat, akkor hogyan tudnak mást szeretni? Ha nem tisztelik magukat, akkor mást sem tudnak tisztelni és ez nagyon elszomorító!

Csak akkor tudunk másokat tisztelni, ha magunkat is tiszteljük!

Mit is jelent valójában a mások iránti tisztelet?  Nem mást, mint azt, hogy mennyire fogadod el a másikat, mint embert. Azonban teljesen el kell ezt választani attól, hogy mennyire kedveled őt, mennyire fogadod el az ő értékrendszerét és azt, amit csinál. Más szavakkal: nem kell, hogy tetsszen neked az, amit csinál, hanem a cselekedetei mögött megjelenő embert kell tisztelned. Ahhoz, hogy ezt meg tud tenni, ahhoz önmagaddal kell tisztában lenned! Tudnod kell, mi a te értékrendszered, mi alapján működsz és teljes mértékben el kell tudnod önmagad fogadni úgy, ahogyan vagy, teljes valódban! Csakhogy nem elég elfogadnod önmagad, hanem tisztelned és szeretni is kell magad ahhoz, hogy a másik embert is el tudd fogadni és tudd tisztelni őt.

Tapasztalataim szerint az alapvető probléma a mások iránti tiszteletben, jobban mondva a mások nem tisztelésében abból fakad, hogy folyamatosan ítélkezünk, címkézünk másokat. A nagy kérdés az, ha másokat nem tisztelünk és ítélkezünk felettük, akkor magunk felett is ítélkezünk? A válasz erre a kérdésre egyértelműen igen! Viszont, amennyiben saját magunkat elítéljük ezért vagy azért, akkor abban az esetben mennyire szeretjük magunkat, vajon ebben az esetben milyen erős az önbecsülésünk? A válasz azt hiszem ezekben a kérdésekben is egyértelmű: semennyire.

Tehát ahhoz, hogy másokat tudjunk tisztelni, ahhoz meg kell tanulni önmagunkat tisztelni és szeretni. Minél jobban tiszteled saját magad, annál jobban tiszteled a körülötted lévő embereket, ezáltal sokkal elfogadóbb és nyitottabb ember leszel. Ennek következtében sokkal könnyebben tudsz boldogulni az életed minden területén, ezáltal sokkal boldogabb és kiegyensúlyozottabb életet tudsz élni. Viszont, ha nem tiszteled saját magad, ítélkezel önmagad felett melynek következtében alacsony lesz az önbecsülésed, és ezért nem szereted magad, akkor másokat sem fogsz tisztelni. Ennek következtében nehezen tudsz kapcsolatokat építeni, és nehezen tudsz boldogulni az életben, mert sok vesztes konfliktusod lesz. Egyszóval, boldogtalan életed lesz. Ezért fontos, hogy tiszteld önmagad, mert csak így tudsz másokat is tisztelni.

Pierog Alexander