10 tipp azért, hogy bármit elérhess az életben

Vajon hogyan érik el a sikeres emberek a céljaikat? Új dolgokba belefogni, bizony, nem mindig könnyű. Számos dolog akadályozhat meg ebben, például félelem a bizonytalanságtól és az ismeretlentől. Itt az ideje motiválni magad!

Próbálj meg az útra és a felhalmozott tudásra valamint tapasztalatokra koncentrálni, ne csupán a végcél lebegjen a szemed előtt. Ez nagyon fontos ahhoz, hogy végig motivált maradhass. Az alábbiakban10 kiváló tippet találsz ahhoz, hogy sikeres legyél az életben.

1. Légy elkötelezett, ne csak a motivációra helyezd a hangsúlyt

Gondold át, hogy mennyire rendeled alá magad a céljaidnak? Vajon mennyire fontos számodra az, amit el akarsz érni és milyen áldozatokat vagy hajlandó meghozni ennek érdekében? Ha teljes mértékben elhatároztad magad és elköteleződsz a céljaid irányába, akkor automatikusan motivált leszel.

2. A megszerzett tudás és tapasztalat számítson, ne csupán az eredmény

Ha a felfedezés, önfejlesztés, kutatás és kísérletezés izgalmára koncentrálsz, akkor sosem fogod elveszíteni a motivációd. Ha ugyanis csak az eredményekre fókuszálsz, akkor a lelkesedésed csapongó lesz, olyan szeszélyes leszel, akár az időjárás. Amikor kudarc ér, elveszítheted a lelkesedésed. A legfontosabb az, hogy az útra és a tapasztalásra helyezd a hangsúlyt, ne csak a végcél számítson. Gondolkodj el, milyen új dolgokat tanulhatsz meg, míg haladsz a céljaid felé és min kellene változtatnod.

3. Élvezd az életet

Az élet egy hatalmas játék! Abban a percben, amikor arra gondolsz, hogy valami baj történik, akkor frusztrálttá válsz, és érzelmi súly nehezedik rád. Elveszíted a perspektívát illetve a lelkesedésed, mindez pedig gátol a céljaid elérésében.

4. Szabadulj meg a negatív és lehúzó gondolatoktól

A gondolataid befolyásolják az érzéseidet és meghatározzák azt is, hogyan tekintesz a munkádra és a feladataidra. Az ember fejében számos gondolat kering, és mindig van választási lehetőséged, hogy azokkal törődj, amelyek pozitív érzelmeket váltanak ki. Sok negatív gondolat ugyanis csak a félelmeid és a kétségeid táplálják, mindez pedig hátráltat csupán. Azokkal a gondolatokkal törődj, amelyek motiválnak arra, hogy kísérletezz, próbálkozz, és amelyek izgalommal töltenek el. Lépj ki a komfortzónádból.

5. Használd a fantáziádat

A negatív gondolatok kiiktatása után a következő fontos lépés a képzelőerőd használata. Amikor jól mennek a dolgok, akkor tele van az ember pozitív energiával. Ha nehézségek merülnek fel, akkor is próbáld megőrizni a lelkesedésed és az energikusságod. Próbáld másképp látni a helyzetet. Ha csak azt ismételgeted, hogy gyűlölöd a munkádat, nem vezet sehová. Figyeld meg, mit érzel, amikor ezt mondogatod. Minden a hozzáálláson múlik! Mindig találhatsz valami jót az adott feladatban, még akkor is, ha szörnyű a főnököd, és még akkor is, ha nem túl izgalmas a munkád. Próbáld ki azt, hogy három napig pozitív dolgokra koncentrálsz. Meglátod, hamarosan változások állnak be.

6. Ne kíméld magad

A motiváció a tettekből, a cselekvésekből áll. Ám olykor a tetteid nem hozzák az elvárt eredményt. Ilyenkor az ember hajlamos mentegetőzni önmaga előtt és felmenti magát a felelősség alól. Vársz a megfelelő pillanatra, a tökéletes lehetőségre, miközben minden csak stagnál, mindez pedig depresszióhoz vezet. Állj fel és cselekedj, tegyél valami olyasmit, amitől eleinte félsz. Cselekedj.

7. Szabadulj meg a zavaró dolgoktól

Amikor a céljaid megvalósításán dolgozol, mindig akadnak zavaró tényezők, értelmetlennek tűnő dolgok. Különösen a napi rutinnal kapcsolatos kellemetlen és monoton tevékenységek, amelyek megakadályoznak abban, hogy az új és kihívásokkal teli projektjeidre összpontosíthass. Tanulj meg arra koncentrálni, ami valóban fontos. Írj egy listát azokról a dolgokról, amelyek akadályoznak az álmaid elérésében és csak időpazarlás, majd próbáld kiiktatni mindezt.

8. Ne támaszkodj másokra

Soha ne másoktól várd el, hogy helyetted cselekedjenek. A főnököd, a barátaid és a szerelmed sem tehet meg helyetted dolgokat. Minden embernek megvan a saját feladata. Senki sem tehet boldoggá másokat, amíg maga nem tud az lenni. Te vagy az, aki a saját álmaidat megvalósíthatod. Rád vár a feladat.

9. Tervezz

Mindig tervezz pár lépéssel előre. Többre nincs is szükség. Tervezd meg a heted előre, tudva azt, hogy mikor mit fogsz csinálni és mindezt miként gondolod megvalósítani. Állíts fel egy prioritási sorrendet, mit, mikor kell tenned és mennyire fontos az adott dolog. Tekintsd át a napi teendőket, és ha valami ötlet még felmerül, akkor módosíts a terveken.

10. Védekezz a kiégés ellen

Könnyű kiégni akkor, ha túlzottan motivált vagy. Ügyelj arra, hogy felismerd a kimerültség jeleit, és ha ilyesmit tapasztalsz, pihenj. A testednek és az elmédnek szüksége van pihenésre, ütemezd be tehát a szórakozást és kikapcsolódást is. Mozogj és próbálj meg valamilyen kreatív és fizikai tevékenységet végezni, amit egyedül is tudsz, de lehet akár többekkel együtt is. Utazz el valahová. De meditálhatsz is, vegyél egy nagy levegőt, hunyd le a szemed és lazulj el.

Ha nem érzed magad jelenleg eléggé motiváltnak, az nem azért eshet meg, mert lusta lennél, netán nincsenek céljaid. Még a legnagyobb sztárokkal és a legtehetősebb üzletemberekkel vagy akár a legeredményesebb sportolókkal is megesik mindez. Ami azonban tettekre sarkallta őket, az az, hogy egyre jobbá váljanak, feszegették a saját határaikat. Tedd te is ezt, így sikereket érhetsz el és megvalósulhatnak a céljaid.