6 kapcsolatteremtő technika, melyek segítségével könnyebben kommunikálhatsz

Valószínűleg sok olyan ember van körülötted, akik ugyanazokban az értékekben és elvekben hisznek, és akiknek a céljai és a vágyai hasonlóak, mint a tiéd. Ám megeshet az is, hogy különböző okok miatt nem sikerül kapcsolatba lépni ezekkel az emberekkel.

Érdemes tehát elsajátítani a kapcsolatteremtés művészetét, és bizonyos stratégiákkal és technikákkal te is elsajátíthatod.

Mi is a „rapport”, vagyis összhang?

Tulajdonképpen a két ember közötti igen erős kapcsolatot jelenti. Természetesen kölcsönösnek kell lennie, hiszen másképp plátói kapcsolat lenne belőle.

Miből érezheted, hogy erőteljes kapcsolatban állsz valakivel?

 • Mindkettőtöket pozitív érzések töltenek el, ha egymás társaságában vagytok.
 • Tisztelettel és kellő figyelmességgel kommunikáltok, akár privát, akár munkakapcsolatról van szó.
 • Úgy érzed, „szinkronban” vagytok egymással, és nagyon hasonlóan gondolkodtok, éreztek és cselekedtek. Mindez erőssé teszi a köztetek lévő kapcsolatot.

Ilyesféle összhang egészen rövid idő alatt kiépíthető, csupán meg kell értened, miről is szól az emberekkel való ilyen jellegű erős kapcsolat.

Az életben elengedhetetlenek a kapcsolatok, akár a munkádat, akár a magánéletedet tekintve. Ha szeretnél mielőbb sikeres lenni és kiegyensúlyozott életet élni, akkor ápolnod kell az emberi kapcsolataidat. A kapcsolatépítés teszi lehetővé, hogy másokat befolyásolhass, vagy figyelemmel meghallgass, emellett sokat tanulhatsz az emberektől.

1. Az első benyomás fontossága

Nagyon fontos az első benyomás, de vajon tudod, miért van ez így? Egyszerűen azért, mert az emberek, kritikusak. Még a legbölcsebbek is hajlamosak egyből ítélni, ezért ez egy ösztönös tevékenység. Első találkozás alkalmával nem tudsz az önmagadról kialakult képen alakítani, ezért mindig állj készen arra, hogy új emberekkel fogsz találkozni, különböző szituációkban. Legyen a ruházatod rendezett és tiszta. Ne légy szomorú, dühös vagy csalódott, mert ezzel negatív energiákat árasztasz, ezáltal nem alakul ki pozitív kép a másik fél szemében rólad.

2. Ne feledkezz meg az alapokról

Létezik néhány olyan kommunikációs alap, amelyeket mindig szem előtt kell tartanod a kapcsolatteremtés közben:

 • Mindig figyelj arra, amit a másik fél mondani akar. Ne hagyd, hogy a gondolataid elkalandozzanak, így nem tudod befogadni a bejövő információkat.
 • Próbáld meg tartani a szemkontaktust.
 • Időnként bólints, ezzel is jelezve, hogy egyetértesz és értelmezed a másik fél mondanivalóját.
 • Ne legyen kínos csönd az egyes témakörök között a beszélgetésben.
 • Legyél tömör és világos.
 • Légy érthető.
 • Figyelj a helyes testtartásra.
 • Légy laza.
 • Mosolyogj.

Mindez csupán néhány fontos támpont, amely elősegítheti a megfelelő kommunikációt. Mindehhez te is hozzáteheted még azt, amit helyesnek érzel!

3. Világíts rá a hasonlóságokra és keress közös kapcsolódási pontokat

Természetes, hogy ha intenzív kapcsolatot akarsz valakivel, meg kell keresned a bennetek lévő hasonlóságokat. Ha például mindketten rajongtok a sportért, akkor könnyedén egymásra hangolódhattok, miközben megosztjátok egymással az ilyen jellegű élményeket. Mit is eredményez ez? Úgy érezheted, hogy ezer éve ismeritek egymást, így minden láthatatlan fal egyből le is omlik, ami köztetek volt.

4. Légy valóban eredeti

Fontos, hogy becsületes légy. Amikor tisztességtelenül és erkölcstelenül viselkedsz, akkor nem tudsz megfelelő emberi kapcsolatokat teremteni. A folytonos hazugság, füllentés és ilyesmi ugyanis aláássa az emberekkel való bizalmat, ez pedig elidegeníti tőled azt, akivel kapcsolatot akarsz teremteni.

5. Ügyelj a helyes testbeszédre

A személyiség és a testbeszéd két különböző dolog. A testbeszéd szintén elengedhetetlen a megfelelő kommunikációban és kapcsolatteremtésben, ezért erre is figyelni kell. Persze elsősorban a verbális kommunikáción érdemes javítani, ám emellett a nem verbális kommunikáció fontosságát is fel kell ismerned. Ha ugyanis képes vagy egy-egy testbeszédet felismerni, ráébredhetsz arra, hogy valaki igazat mond-e, netán épp ellenkezőleg, hazudik. Ennek segítségével felismerheted mások érzéseit és kitalálhatod az emberek gondolatait.

6. Légy empatikus

Képzeld magad mások helyébe, próbáld átérezni, mit is érezhetnek. Mindenki másképp gondolkodik adott dolgokról, ezért minden ember eltérően cselekszik egy-egy helyzetben. Pontosan ezért nem szabad mindent magadra vonatkoztatni, függetlenül attól, hogy mások mit mondanak vagy gondolnak rólad. Legyen meg a saját véleményed, amit felvállalsz, ugyanakkor légy együtt érző. Amikor empátiát gyakorolsz, hála fog eltölteni. Jólesik ám az embereknek az, hogy ha valaki törődik velük és az érzéseikkel. A legtöbb ember nagyon is képes empátiára és megérteni másokat.