A döntéshozatal 6 lépése, amellyel könnyedén elérheted a céljaidat

Gyakran az életben nem egyeznek az álmok és a valóság, ami persze igencsak frusztráló. Milyen jó lenne, ha létezne egy tökéletes módszer arra, hogy valóban elérd az álmaidat, ugye? Sok esetben azonban az ember elakad a döntések meghozatalának közepette, ennek eredményeképpen pedig hibás döntés születik. Ugyanakkor van egy jó és egy rossz hírünk a számodra.

A rossz az, hogy az életben sok olyan cél van, amelyet az ember nem képes elérni. Ennek főként az az oka, hogy az agyad és a körülötted lévő világ eltérően működik. Ami azonban a jó hír, hogy számos célt így is elérhetsz. Ha a döntéshozatali folyamatokat helyesen közelíted meg, akkor te is elérheted az álmaidat és az emberekkel való kommunikáció is sokkal könnyebbé válik.

Első lépés: mindig kalkuláld be az esetleges hibalehetőségeket

Kérdezz csak meg valakit az építőiparból, hogy mit felelne a következő kérdésre, „hány projekttel végeztek időben és mennyi építkezés csúszott?” Ha az illető becsületes, akkor bevallja, hogy jóval több projekt csúszott, mint amennyit időben sikerült elvégezni. Mindez a tervezési tévedéseknek köszönhető. Hasonló ehhez az is, amikor terveket kovácsolsz. Kétféle akadály létezik, amelyekről tudsz, és amelyek rejtve vannak még előtted is. Amelyekről tudsz, azokkal kapcsolatban tudsz tervezni (például várod az árut), ám vannak olyan problémák, amelyekkel nem számolhatsz előre (például rossz méretre vágják).

Ez a második típus az ismeretlen problémaforrás, amely arra készteti az embert, hogy időben kezdje el a feladataidat és mindent megtegyen a cél elérése érdekében.  „Nem működhet ez azonban a jó irányba is?” Bizony, nem csak te tetted fel ezt a kérdést. Nem lehet szerencséd? Dehogynem! Ám mindig érdemes felkészülni a kellemetlen eshetőségekre is, így sokkal könnyebben éled meg majd a felmerülő problémákat. Például, számos módja van annak, hogy az adott faárut rosszul vágd fel, de csak egy helyes módja van annak, hogy a megfelelő méretű lehessen. Ennek eredményeképpen a dolgok nagyobb valószínűséggel fordulnak rossz irányba. Ez az első, amit érdemes elfogadnod a céljaid elérésének érdekében. Mindig úgy tervezz, hogy némi plusz időt kalkulálsz be és több megoldást is vázolsz egy esetleges problémára.

Második lépés: gondold át, hogyan juthatsz el a céljaidig

Biztosan ismered a mondást, „ha nem tudod, mely kikötőbe tartasz, akkor kedvező széljárást sem tudsz kifogni.” Te vagy, aki döntesz. Nagyon fontos átgondolni, hogy mit is szeretnél elérni. Ha nem tudod, hová tartasz, akkor az eléd táruló lehetőségeket sem fogod észrevenni és kihasználni. Emiatt el kell kezdeni összeírni a célokat. Mindez azonban nem elég. Azt is át kell gondolni, milyen módon vagy képes elérni azokat, milyen úton jutsz el oda. A cél önmagában nem elegendő, nagyon fontos az odavezető út is.

Miután tehát leírtad a céljaidat, azt is szedegesd össze, hogyan juthatsz el odáig. Ha például építkezni szeretnél, akkor a végcél maga a felépült ház. A kisebb célok pedig az alap, a falak és maga az építkezés folyamata. Ne feledd, hogy a céljaiddal kapcsolatban légy rugalmas. Amikor felmerül egy-egy váratlan probléma, akkor minimálisan, de érdemes módosítani a céljaidon, de legalábbis a határidőket kitolhatod kissé.

Harmadik lépés: az eredmények és célok mérése kulcsfontosságú

Ha nem állítasz be mérhető célokat, akkor nem tudod az eredményt sem mérni. Ne mondj tehát olyasmit, hogy „gazdag akarok lenni”, mert ez így túl ködös, és nagyon könnyen kifogásokat kereshetsz, ha mégsem éred el a kívánt célt. Mindig mérhető célokat állíts be. A mérhetőség ne csupán a fő, de a kisebb célokat is érintse. Mindig szabj meg ésszerű határidőket. A számok alapján már el tudod majd dönteni azt, hogy elérted-e a kívánt célt a kiszabott határidőn belül. Így tudod felmérni, hogy hol is tartasz éppen.

Negyedik lépés: mérd fel reálisan a sikert

Sokan hiszik azt, hogy már holnap vagy akár a jövő héten elérik azt, amit kitűztek maguk elé, s ehhez elég annyi, hogy egy órával többet dolgoznak a céljaik elérése érdekében. Képesek akár 10 órán át is hajtani megszakítás nélkül. Mi a probléma ezzel a gondolatmenettel? Az emberek képtelenek egyik napról a másikra megváltozni, tehát ha túlhajtod magad, nagyobb az esélye annak, hogy ugyanazokat a hibákat elköveted majd holnap is, akárcsak ma. Ha nem méred fel az álmaid realitását, és túl nagy elvárásokat támasztasz magad felé, akkor csalódottá és frusztrálttá válsz. Tedd meg azt, ami tőled telik aznap és reális célokat tűzz ki magad elé. Ha például egy órával többet dolgozol a héten, akkor a következő héten próbálj meg akár másfél órával többet dolgozni. Ez még reálisan belefér. Így fokozatosan növelheted a teljesítményed, persze, egy ésszerű határig.

Ötödik lépés: ne veszítsd szem elől a céljaidat

Tekints előre és tartsd a szemed az adott célon. Noha nem mindig lelkesedhetsz ugyanúgy, ám a hosszú távú elkötelezettség és a kemény munka elengedhetetlen. A legjobb módja annak, hogy a céljaid ne veszítsd szem elől, az az, hogy ne gondolkodj azon, milyen messze van még az áhított cél. Koncentrálj ehelyett arra, hogy mindig élvezd az éppen aktuális feladatot. Naponta leírhatod, hogy hol tartasz. Ha mindig csak arra gondolnál, hogy mikor leszel híres, akkor nehezen tudnád motiválni magad. Ez nem azt jelenti, hogy minden egyes apróságot fel kellene vésned, de a főbb dolgokat nem árt. Koncentrálj arra, hogy elvégezd az aznapi feladatod, és minél inkább élvezd, amit csinálsz. Amikor ez esetlegesen nem működik, akkor fókuszálj a rövid távú célokra, amelyek például aznapra vagy másnapra vonatkoznak és tartsd őket szem előtt.

Hatodik lépés: ne légy túl szigorú önmagadhoz!

Ahogyan az első lépés esetében olvashattad, nem minden megy mindig a terveknek megfelelően. Ne légy túl szigorú önmagadhoz, ha hibát vétesz. Persze ne is mentsd fel magad minden felelősség alól sem. Próbálj meg sikeres lenni abban, amit csinálsz, de mindig vond le az esetleges kudarcból a tanulságot is, és ha kell, lépj tovább. Az öngyűlölet nem old meg semmit, így nem leszel sikeres. Sőt, sokkal tovább gyötrődsz a korábbi kudarcaid miatt. A céljaidat nem tudod elérni, ha nem fogadod el, hogy a hibák is a siker részét képezik. Ameddig nem követed el újra és újra ugyanazt a hibát, addig jól csinálod a dolgaid.

Ne feledd, hogy mindig előre érdemes tekinteni. Ameddig sikerül a céljaid felé haladni és sikereket könyvelhetsz el, minden kudarc csak az út része. Csupán akadálypálya. Ne engedd, hogy bármi eltérítsen a céljaidtól.