Készíts személyes fejlődéssel kapcsolatos tervet, és érd el vele a kitűzött célodat!

Láttál már olyan embert, akinek az lett volna a célja, hogy túlsúllyal küszködjön, depressziós vagy otthonülő legyen? Mindez csupán akkor eshet meg, ha nem tervezed el, mit is szeretnél. Vannak emberek, akik sikeres karriert szeretnének, míg mások arra törekszenek, hogy a szakmájuk egyben hivatássá is váljon. Bármi is legyen a kitűzött cél, érdemes személyes fejlődéssel kapcsolatos tervet készíteni, mielőtt belevágsz az álmaid megvalósításába.

Az alábbi hatékonyan működő tippek segítségével te is könnyedén készíthetsz egy ilyen tervet.

1. lépés: tűzz ki célokat

Egy-egy cél olyan mérföldkő, amelyeket magadnak állítasz be. Amikor eléred őket, úgy érezheted, hogy eredményes voltál. Miközben írod a tervet, gondolkodj el azon, hogy milyen közeli és távlati céljaid vannak. Szeretnél bizonyos készségeket fejleszteni, netán jobb munkakörre vágysz? Biztosan számos cél megfogalmazódik benned, amit szeretnél megvalósítani. Ám a legfontosabbakkal törődj, különben szétforgácsolódsz, és nem fogsz semmit sem elérni. Mindegy, hogy éppen a karriereddel vagy az egészségi állapotoddal kapcsolatos, lehet ez ugyanúgy a fogyás, netán az egészséges táplálkozás is.

Tippek:

  • Írj össze 10 vagy több célt, amelyeket el akarsz érni az életben.
  • Gondold át, melyek ezek közül a legfontosabbak. Csökkents a listán szereplő célok számát 5-10 kulcsfontosságú célra.

2. lépés: határozd meg az elérni kívánt célok prioritását

A felsorolt célok közül melyek a legfontosabbak? Netán mind a 10 kitűzött cél ugyanolyan fontosságú számodra? A terv elkészítése során meg kell határoznod a célok fontossági sorrendjét. Ne feledkezz meg arról sem, hogy a személyes fejlődési tervedben szerepelnie kell olyasminek is, hogy az életed egyes aspektusai javuljanak. Ha el akarod érni a céljaidat, az életeden is változtatnod kell.

Ha például olyan cél is szerepel a listán, mint a készségfejlesztés, érdemes megvizsgálni, hogy az életed más téren is jobb lesz-e, ha eléred. Például, ha fejlődik a kommunikációs készséged, akkor a barátokkal és a kollégákkal is javul a viszonyod. Mindez pedig hozzájárul ahhoz, hogy kiépülhessen egyfajta bizalom, ami elengedhetetlen a sikeres tárgyalásokhoz. Végső soron pedig az üzleti sikerhez is hozzájárul.

Tippek:

  • Miután megvan az 5 vagy maximum 10 fő célod, rendezd őket fontossági sorrendbe.
  • Határozd meg, melyik az elsőszámú cél. Ezután pedig dolgozz ki olyan módszereket, amik segítségével képes vagy megvalósítani.
  • Írd le, miért ez a legfontosabb cél most ebben az életszakaszban. Ez segít abban, hogy motivált legyél végig, vagyis könnyebben elérheted a kitűzött célt.

3. lépés: mérd fel erősségeid és gyengeségeid

Még a filmekben szereplő szuperhősöknek is vannak hibái és gyengesége. Nem létezik tökéletes ember. Minden ember jó valamiben, csak nem biztos, hogy tudatosan felmérted. Könnyen lehet, hogy a gyengeségeid közé tartozik a túlzott aggodalmaskodás vagy szabálykövetés. Az is megeshet, hogy folyton halogatod a dolgokat és kicsúszol a határidőből. Bármiről is legyen szó, határozd meg gyengeségeid és írd le ezeket is a tervedben. Így ugyanis könnyebb lesz megoldást és magyarázatot találni rájuk. Ha például a házi munkák elvégzése okoz gondot, akkor hívhatsz takarító szolgálatot segítségül. Mérd fel az erősségeidet is, amelyek olyan képességek, amik segítségével elérheted a céljaidat. Határozd meg az erősségeid.

Tippek:

  • Mérd fel erősségeid és gyengeségeid úgy, hogy megkérdezed a családtagjaid és a barátaid minderről. Két vagy több személy véleményét már érdemes átgondolni, persze ügyelve arra, hogy elfogulatlanul nyilatkozzanak rólad.
  • Készíts listát az erősségeidről és a gyengeségeidről. Azt is gondold át, hogy milyen akadályozó tényezők és gyengeségeid vannak, amelyek megakadályoztak eddig a céljaid elérésében.
  • Készíts tervet arra vonatkozóan is, hogyan tudnád mindezt orvosolni, hogy küszöböld ki a gyengeségeid a céljaid elérésének érdekében. Ne feledkezz meg az erősségeidről és a készségeidről sem, amelyek segítségével megvalósíthatod az álmaidat.

4. lépés: tűzz ki határidőket

Nem létezik jó terv határidő nélkül. Valójában a céljaid semmit nem érnek, ha nem tűzöl ki határidőket, amikorra el akarod érni azokat. Az egyik probléma, amely megakadályoz a céljaid elérésében, az az, hogy irreális célokat tűzöl ki magad elé.

Győződj meg arról, hogy a kiszabott határidőre reálisan is teljesíthető-e az adott cél, mindezt pedig alaposan gondold át, a személyes fejlődési terv írása közben.

Tippek:

  • Bontsd le a nagyobb célokat kisebbekre. Például, ha 6 hónapon belül szeretnél megtakarítani egymillió forintot, kezd havi kisebb részletek félrerakásával.
  • Határozz meg egy reális időkeretet.

Ne feledd, a személyes fejlődési terv önmagában még nem elég, hacsak nem kezded el azt megvalósítani. Kezdj el cselekedni és tűzz ki reális célokat. A személyes fejlődési terv ugyanis csak akkor képes megváltoztatni az életed, ha elkezdesz cselekedni és valós lépéseket tenni a céljaid elérése érdekében. Követve a fenti tippeket te is létrehozhatsz egy olyan tervet, amellyel megváltoztathatod az életed!